24 Aralık 2007 Pazartesi

Tıkla Google’ı ABD’yi dolaş

Google ve Microsoft, bazı kentlerdeki sokakların ayrıntılı resimlerinin yer aldığı ve internet kullanıcılarının sokaklarda yaya gibi gezmesini sağlayan servislerini hizmete soktu.Google Earth yetkililerinden John Hanke, Google’ın dün hizmete giren ”Street View” hizmetinin şu anda ABD’nin San Francisco, New York, Las Vegas ve Denver kentlerinin bazı caddelerini kapsadığını, yakında başka kentleri de ekleyeceklerini söyledi.SANAL OLARAK YÜRÜNÜYORHanke, ”Street View ile internet kullanıcıları, caddelerde sanal olarak yürüyebilecek, bir restorana bakıp içeri girebilecek, otobüs duraklarını yakından görebilecek ve yönlerini belirlemek için sokaklardaki işaretleri inceleyebilecek” dedi.Microsoft’un hizmete soktuğu ”Live Search Maps” servisi de 3 boyutlu fotoğraflarla caddelerde sanal gezinti imkanı sağlıyor.SIRADA DİĞER KENTLER VARMicrosoft’un İngiltere, Kanada ve ABD kentleri için bu hizmeti sunduğu ve yaz sonuna kadar hizmetini diğer ülkelerin kentlerini de katarak genişletmeyi planladığı belirtildi. ”Street View” ve ”Live Search Maps

Dünyanın bilgisayarı Konya'da

Selçuk Üniversitesinde, 2 bin 500 metrekarelik alanı ve 2 bin bilgisayarıyla Türkiye'nin en büyük bilgisayar merkezi ''BİLMER''e 2005 yılında yaklaşık 400 bin öğrencinin giriş yaptığı bildirildi.

Konya'da kurulu Selçuk Üniversitesi (SÜ) Bilgisayar Merkezinin (BİLMER) sorumlusu öğretim görevlisi Niyazi Etik, AA muhabirine, 3 katlı inşa edilen merkezin Türkiye'de bir eşinin bulunmadığını söyledi.
Yaklaşık 3 yıl önce kurulan BİLMER'in 2 bin 500 metrekarelik alanı ve 2 bin bilgisayarıyla Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük bilgisayar merkezi olduğunu ifade eden Etik, ''Bilgisayar cenneti olarak nitelendirdiğimiz BİLMER'in büyüklük açısından bir eşi de İngiltere'de bulunuyor'' dedi.
Öğrencilerin internetten faydalanmaları ve araştırma yapmaları amacıyla kurulan merkezin beklediklerinin de üzerinde ilgi gördüğünü dile getiren Etik, şunları kaydetti: ''İlk açıldığı dönemlerde günde 500 kişi ancak geliyordu. Abone sayımız oldukça azdı. Şimdi ise yıllık abone sayımız 968'e ulaştı ve bunların tamamına yakını her gün mutlaka merkeze geliyor. Bu kişilerle birlikte 2005 yılında yaklaşık 400 bin öğrenci merkezden yararlandı. Tatil dönemlerinde öğrenciler memleketlerine gittiği için fazla yoğun olmuyor. Bu genellikle öğrencilerin geldiği düşünüldüğünde çok ciddi bir rakam.''
Etik, merkezde, internete girilen ve araştırma yapılan bilgisayarların yanı sıra ileri teknoloji ürünü, teknik kapasitesi fazla, program geliştirme amacıyla da yararlanılan, genellikle mimar ve mühendislerin kullandığı 120 bilgisayarın yer aldığı ''Akıllı Sınıf''ın da bulunduğunu kaydetti. Merkezde öğrencilerin günde 1 YTL karşılığında saat 09.00'dan 21.00'a kadar 12 saat boyunca aralıksız internetten yararlanabildiğini vurgulayan Etik, ''Öğrenciler, dönemlik yani 4 aylık süre için 15 YTL karşılığında doğrudan abone olabiliyor.
Haftanın 7 günü sabahtan akşama kadar açık tutulan merkez genellikle dolu oluyor. Yarı zamanlı (part-time) çalışan 20 öğrencimiz merkeze gelen arkadaşlarına her konuda yardımcı olmaya çalışıyor'' diye konuştu. Merkezde bazı dönemler bilgisayar kursları da açtıklarını ifade eden Etik, sadece klavye seslerinin duyulduğu BİLMER'in üniversite öğrencilerinin önemli bir eksiğini kapattığını belirtti.

Vista DVD’si Üzerindeki Adamlar Kim?

Kwisatz isimli biri tarafından Windows Vista DVD’si üzerinde üç tane adamın resmi keşfedildi. Bu adamlar kim? Bill Gates bu adamlar ve resim hakkında bir bilgiye sahip mi?
Bu günlerde internet ve bilgisayar çevrelerinde bu garip durum konuşuluyor. Bugüne kadar Microsoft CD’leri veya DVD’leri üzerinde rastlanmadık bir olay. Sadece bir espiri, şaka veya kendini beğenmişlik olarak algılanabilecek bu durum herkesçe hoş görülsede bu adamların kim olduğu sorusu kafaları kurcalamıyor değil.
Kwisatz sahip olduğu Nikon 5700 fotoğraf makinesiyle elinden geldiğince DVD’ye zoom yapmış bulunuyor. Kişilerde ortada. Aynı zamanda DVD baskısının üzerinde bu adamların resmi dışında başka holografik resimler olduğunada şahit olmuş, fakat onların ne tarif ettiği konusunda tam bir bilgiye sahip olamamış.












Lazerle İşlenmiş Laptop Tasarımları

Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza giren yeni ürünler her geçen gün bizi şaşırtıyor. Herhangi bir bilgisayarcıdan aldığınız dizüstü bilgisayar her ne kadar sade ve şık görünse de üstüne işletebileceğiniz desenlerle kendinize özgü tasarımlar ortaya çıkartabilirsiniz. Artık insanlar kendilerini kullandıkları eşyaları kişiselleştirerek gösteriyorlar. iPod’u olanlar kendi özel iPod kılıflarını tasarlıyorlar veya kendilerine uygun olan hazır kılıflardan alıyorlar. Veya bilgisayar kasaları kendilerine özel çizimlere sahip olabiliyor. Hatta arabalar bile artık özel vinyl’ler ile kullanıcısının istediği kadar kişiselleşebiliyor. Laptop kapakları da artık bu çılgınlığa alet olmuş görünüyor. Öyleki örnek olarak Apple marka laptopunuzun kapağına çok güzel lazer işlemeler yaptırabiliyorsunuz. İşte bir kaç örnek:


























Launchy 2.0


Launchy başlat menüsünü, masaüstünüzdeki ikonları ve hatta dosya yöneticinizi unutmanız için tasarlanmış ücretsiz bir Windows aracı. Başlat menüsündeki programlarınızı, belgelerinizi, proje dosyalarınızı ve yer imlerinizi indeksleyen bu küçük araç sadece birkaç tuşlama ile bu indekslenen program ve dosyalara kolayca ulaşmanızı sağlıyor.

Son sürümü ile tamamen yeniden yapılandırılan bu araç, yeni ve güzel görünümü, skin ve plugin desteği, basitleştirilmiş seçeneklerinin yanında geliştirilmiş yeni özellikleriyle göze çarpıyor.
Aracı çağırmak için [Alt]+[Space] tuş bileşimi kullanabilirsiniz, ayrıca arayüze sağ tıklayarak açılan menüden programa ait ayarları değiştirebilirsiniz.

Ağ (Network) Nedir?



Ağ birbirine kablolarla bağlanmış sunucu, yazıcı, bilgisayar, modem gibi birçok haberleşme ekipmanının en ekonomik ve verimli yoldan kullanılmasıdır. Ağ insanların bireysel değil, ortak çalışmalarını sağlar.
Ağ, veri, yazılım ve ekipman paylaşımıdır. Küçük bir ağ iki bilgisayardan oluşabileceği gibi, büyük bir ağ binlerce bilgisayar, fax-modem, cd-rom sürücü, yazıcı ve bunun gibi ekipmanlardan oluşabilir.
Neden Ağa gereksinim duyulur?Ağ zaman ve para kazancı sağlar. Basari için isletmenin sadece ofis içinde değil, tüm dünya ile haberleşmesi gerekir. Paylaşım söz konusu olduğundan donanım tüm personel tarafından kullanılabilir, her bir birey için ekstra yazıcı, modem, disk ünitesi gerekmez. Internet erişimi de bir ağ üzerinde paylaştırılabilir.
Ağ Nasıl Çalışır?Ethernet en genel ağ sistemidir. Ethernet Standardlarıyla birlikte gelmiştir. Ethernet ağından gönderilen tüm mesajlar diğer bir ekipmanın alabileceği standart kodlardan oluşur. İlk olarak XEROX tarafından bulunmuş ve daha sonra DEC, Intel ve XEROX tarafından formüle edilip belirli metotları kullanıp saniyede 10 Mbit veri transfer edebilen bir sistem olarak ortaya çıkmıştır.
Ağ TopolojileriÜç çeşit ağ yapısı vardır. Bunlar “star”, “bus” ve “ring” topolojileridir. Star ve Bus mimari en çok kullanılanlarıdır.
Star YapıAdından anlaşılabileceği gibi yıldız mimarisindedir. Yani yıldızın merkezinde bir hub veya switch, bunlara bağlı olan tüm noktaları birbirine bağlar (UTP kablo ile). Kablonun bir ucu ağ adaptör kartına bağlı iken, diğeri hub veya switch’e takılır.
Star Ağın Avantajları* Ekonomik kablolama* Hızlı kurulum* Kolay genişletilebilirlik* Switch veya bridge ile genişletilmesi ağ performansını arttırır.* Bağlantıda meydana gelebilecek kopukluk , tüm ağı etkilemez .* Huba yapılan bağlantılar hub üzerindeki bağlantıların durumunu gösteren ışıklar sayesinde durumları anlaşılır ve arıza tespiti kolaylaşır.
Dezavantajları* Hub ile hub arasındaki bağlantıyı sağlayan kablonun uzunluğu 100m yi geçemez.
Bus YapıBus yapı, omurga yapı olarak ta adlandırılır. Ağ üzerindeki tüm uç nokta’lar tek bir hat üzerindedir. Veri bu uç noktalardan geçerek istenilen uç noktaya ulaşır.Ağ bağlantısı tek bir koaksiyel kablo ile yapılır. Bu kablonun uçlarına BNC denilen konnektörler bağlanır.
Bus Yapının Avantajları* Güvenilir kablo kullanır (koaksiyel kablo).* Basit ağ genişlemesi sağlar.* Hub veya benzeri merkezi ağ ekipmanı gerektirmez.
Bus Yapı Dezavantajları* Standardları 30 uç noktadan fazlasına izin vermiyor.* Ağın toplam uzunluğu 185 mt’yi geçemez.* Herhangi bir node’un baglantisinin kesilmesi tüm agi etkiler.* Ariza tesbiti zor.
Sunucu (Server):Sunucu, dosya depolamak ve bu dosyalara ag üzerinden erismek için kullanilan basit bir sistem olabilecegi gibi, birçok hard-disk içeren, yedekleme üniteleri ve cd-rom sürücüleri olan kompleks sistemler olabilir. Printer, fax makinalari, modemler, internet erisimi, vs. gibi kaynaklarin ag üzerinde paylasilmasina yardimci olur. Server’a baglanan bilgisayarlara istemci (client) denir. Sunucular genelde, veritabani dosyalarini, birçok yazilim istemcisinin erisimine sunar.
Hub:Hub’in görevi kendisine ulasan sinyalleri alip yine kendisine bagli olan ag ekipmanlarina dagitmaktir. Hub bu islem sirasinda bir tekrarlayici görevi görür ve sinyali güçlendirir.
Mbps:Saniyede 10 milyon bit (Millions of bits per second)
Switch:Switch’ler daha kompleks ve daha verimli hublardir. Portlari arasinda direk kanal olusturma yetenegi vardir. Ağ performansini arttirir.
Node:Bir ağ ekipmani (hub veya switch gibi) ile haberlesebilen, server, printer, fax makinasi, vb.
Workgroup:Küçük haberlesebilen bir grup olusturabilmek için, tek bir switch veya hub’a bagli node’lara denir.
10BASE-T Kablo:Her iki ucunda RJ-45 konnektörü bulunan, Kategori 3 kablolamayi destekleyen 10 Mbps ethernet standardinin kablosu.
Server Tabanli ve Peer-to-Peer Ağlar
Server Tabanli AğlerServer tabanli aglarda “server” agin yöneticisidir. Tüm node’lar server’a baglidir. (Star yapida hub araciligiyla). Bu aglarda sunucu ortak kullanima açilan yazilim, printer, fax modem, internet erisimi gibi kaynaklari, istemcilerin erisimine sunar.
Sunucu bir hakem gibi davranir ve node’lar bilgi istediginde önce server’la konusur ve server istenilen bilginin yerini tesbit ederek, kullanicin erisim haklarina göre veriye ulasimini saglar.
Peer-to-Peer AğlerBu ag yapisinda server kullanilmaz, herbir istemci kendi hard diskine sahiptir. Her node birbiri ile konusabilir ve istedigi bilgi veya servisi alabilir. Istemciler diger istemcilerin kullanimina açmak istedikleri veri veya servisi paylastirirlar.
Ağ Ekipmanlari
Ağ Adaptör KartlariAğ Adaptör Kartlari (Ağ Arabirim Kartlari) ag yapisinin temelini olusturur. Günümüzde bazi bilgisayarlar üzerinde ag adaptör kartiyla gelir. Eger bilgisayarinizda böyle bir kart yoksa anakart üzerindeki bos bir slota, modem veya ses karti takar gibi kisa sürede takilabilir. Ağ arabirim karti bilgisayarinizla ag arasindaki baglantiyi saglar. Veriyi Ethernet aginin okuyabilecegi ve kabul edecegi formata çevirir. Bu kartlar üzerinde hub veya switch’e baglayabilmeniz için konnektörler bulunur. Ağ Arabirim Kartlari driver (sürücü) dedigimiz üretici firma tarafindan yazilan software’lerle gelirler. 10 Mbps veya 10/100 Mbps çift hizli çalisabilen ethernet kartlari vardir.
HubHub’lar star topoloji aglarda merkezi baglanti üniteleridir. Hub kendisine baglanilan tüm node’larin birbirleri ile iletisim kurmasini saglar. Hub’a baglanilan her ekipmanin kendi güç kaynagi oldugu gibi hub’inda kendi güç kaynagi vardir. Hub üzerinde bulunan durum isiklari ag durumunu izlememizi ve ariza tesbit islemlerini kolaylastirir. Ikiden fazla hub birbirine baglanabilir fakat Ethernet standartlarinda bazi sinirlar vardir. Hub-Hub baglantilari yerine switchlerden hub’lara gidilebilir, ve bu durum ag performansini arttirir. 10 Mbps veya 100 Mbps aglar için hub’lar bulunmaktadir.
BridgeBridge’ler bagimsiz workgrouplari birbirine baglamak için kullanilir. Veri yönlendirme islemi yapar. 10 Mbps ve 100 Mbps aglari birbirine baglayabilir.
SwitchSwitchler daha öncede bahsedildigi gibi daha kompleks Hub’lardir. Büyük bir agi segmentlere (parçalara) bölerek ag performansini arttirir. Herhangi bir node’tan gelen verinin tüm aga dagitilmasi yerine istenilen node’a dagitilmasini saglar. Ag durmunu izler, veriyi gönderip, iletim isleminin yapilip yapilmadigini test eder. Bu özellige “store and forward” (depola ve ilet) denir.
RepeaterRepeater (tekrarlayici), ethernet ag standartlarinda merkezi baglanti noktasi ile node arasindaki mesafenin maximum sinirinin asmasi durumunda kullanilir. Sinyali alip, güçlendirip, gönderme özelligine sahiplerdir. Hub veya switchler de birer repeater görevi görür.
RouterRouter’lar ag trafigini filtre eder ve dosyanin dogru yere gönderilmesini saglamak için degisik protokolleri birbirine baglar. Bu filtreleme isleminden dolayi router, switch veya bridge’den daha yavas çalisir. Hub veya switch’lerden farkli olarak router’lar ag yönetim hizmetleri sunarlar.
Filtreleme islemi:Verinin içerigi incelenir ve iletilmesi gerekmiyorsa iletilmez. Switch veya bridge’te verinin içerigine bakilmadan iletim islemi yapilir.
protokol:Ag üzerinde veri iletimi için kullanilan kurallar veya islemler.
PC Adaptör KartlariLaptop (dizüstü) bilgisayarlar ethernet agina kredi kartina benzer kartlarla baglanabilir. PC kartlari bütünlesik fax/data ve modem özelligine sahip olabilir .
Ağ Isletim Sistemi Nedir?Ağ Isletim Sistemi (NOS) ag üzerinde bilgisayarlarin ve diger ekipmanlarin birbirleri arasinda veri alip göndermelerini saglarlar. Windows95, Windows NT, veya Macintosh gibi baska amaçlar için kullanilabilen isletim sistemleri ve sadece ag isletim sistemi olarak kullanilabilen Novell veya LANtastic gibi yazilimlar örnek verilebilir.
Ağ Için Yardimci ÖgütlerEthernet standartlari geçerli bir ağün olusturulma seklini belirler. Unutulmamasi gereken eger kurulumunuz standartlara uygunsa ağünüz çalisacaktir. Burada probleme neden olacak belli basli birkaç sey, yanlis kablolama, kablo uzunlugunun siniri geçmesi ve fazla kullanicinin bulunmasidir.
Bu bölümden sonra “Ağın Geçerli Yapilmasi” basligi altindaki diyagramlarda standartlara uyan geçerli bir ağ ve standartlarin disindaki geçersiz bir ağü göreceksiniz.Ağünüzü planlarken bu standartlari takip ederek ağünüzü daha verimli bir sekilde çalismasini saglayabilirsiniz.
Üç Önemli Husus
KablolamaYanlis kalite veya tipteki kablolama heberlesmeyi güçlestirir.
Baglanti SayisiSwitch ile parçalara ayrilmamis ağteki çok fazla sayidaki hub veya çalisma grubundaki çok fazla sayidaki baglanti sik sik çakismalara ve hatalara neden olacaktir.
Mesafeethernet standartlarinin göre daha uzun mesafelere çikan baglantilar ağün çökmesine neden olan zamanlama problemlerine neden olur.

Western Digital Passport Taşınabilir Depolama Cihazı İncelemesi

Şu sıralar yeni moda olan taşınabilir depolama cihazlarından western digitalin passport 160gb modelini aldık inceledik. Piyasadaki diğer 2.5″lik depolama cihazları gibi bu da oldukça hafif gömlek cebinde falan rahatlıkla taşınabiliyor. Veri aktarım hızı usb 2.0 kullandığı için oldukça yeterli geldi. Bilgisayarın içinde dosya aktarırcasına dosya atabiliyorsunuz. Masanın üstüne koyduğunuzda görüntüsü çok güzel olduğu için sorun olmuyor. Bunların dışında kötü bir yanı kablosunu ayrı olarak takmanız gerekmesi ama güç için ayrıca bir kablo gerekmemesi de güzel tabiki. Türkiye’de 250, 160, 120, 80 ve 60gb’lık modeller satılıyor. Yurt dışında 320gb’lık modeli bulmanız da mümkün.
Yıllar önce bir harddiskin böyle görünebileceğini hangimiz tahmin edebilirdik

Google’un Doubleclik’i satın almasına onay

ABD Rekabet Kurumu, internet arama motorlarından Google şirketinin, yine internet reklamcılığı alanında faaliyet gösteren DoubleClick şirketini satın alma işlemini onayladı.
ABD Rekabet Kurumu, 3,1 milyar dolarlık satışın önünü açarken, Google`un, internet reklamcılığı alanında daha da güçleneceğini belirtiyor. Avrupa`daki rekabet sisteminde henüz onaylanmayan satış işlemine en çok, Microsoft ve AT&T şirketleri karşı çıkmışlardı.

15 kat daha hızlı Süper ADSL yolda

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2008 yılı ile birlikte Süper ADSL hızlı internet erişiminin devreye gireceğini, bilinmeyen numaraların kalkacağını, cep telefonlarında Türkçe fonların kullanılacağını ve TR uzantılı internet sistemlerinin kontrol altına alınacağını ifade etti.Kurban bayramı tatilini geçirmek üzere memleketi Erzincan`a gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yılıdırım, Refahiye ilçesinde hemşerileriyle görüştükten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 2007 yılında Ulaştırma Bakanlığı`nın hava, deniz ve karayollarında yaptığı çalışmalar ve bilişim sektöründeki yenilikler hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, 2008 yılı içerisinde Bakanlığın yapacağı bazı çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.
İnternet erişiminde Türk Telekom`un yeni yılda yeni bir döneme gireceğine dikkat çeken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Yeni dönemde bugün eriştiğimiz internet hızının 10-15 katı daha hızlı erişim, Süper internet dediğimiz, yeni hızlı internet erişimini de devreye sokacağız. Televizyon yayıncılığında sayısal yayına geçiş kararı aldık ve bunun çalışmaları sürüyor. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, bu bilişimde, telekomünikasyonda o kadar hızlı gelişiyor ki, bir şeyi yaparken dünyada yeni teknolojiler devreye giriyor. Türkiye`ninde bundan mahrum olmaması için elimizden gelen çalışmayı yapıyoruz" diye konuştu.

Camfrog Video Chat











En iyi yeni canlı webcam chat topluluğu.
• Canlı webcam chat odalarına katılın veya kendi odanızı ücretsiz olarak oluşturun.• Hızlı görüntü aktarımı ve süper ses kalitesi.• Camfrog güvenlik duvarları, routerlar ve wireless ağlarda çalışabilir.• Canlı webcam kullanıcısı fotoğraf klasörü ile yeni insanlarla tanışmak çok kolay hale geliyor.• Camfrogu hemen edinin ve multi-kullanıcı video konferanslarına hemen katılın.
Son versiyonu ile multimedia eklentileri ve anlık mesajlaşma (IM) eklentileri eklenen program gittikçe dünya üzerindeki kullanıcı sayısını arttırıyor. Aynı zamanda kişisel durum özelliği ve yeni chat odası kategorileride eklenmiş bulunuyor.
Eğer videolu, sesli ve aynı zamanda yazışmalı chat programlarından bir ona bir buna atlamaktan sıkıldıysanız CamFrog tam sizin aradığınız program olabilir.
Chat odaları hertürlü özelliğe sahip olabiliyor. Müzik derslerinden, istediğiniz dilde konuşma imkanı ve tüm bunları görüntü, ses ve yazışmayla dahada güzel bir hale getiriyor. Webcamlere gerek duyulmadığı dönemden günümüze bu tarz chatleşmek artık güzel bir adım oldu. Tabiki yetişkinlerin daha büyük yaşlara hitap eden odaları için de çocuklara dikkat etmek gerekiyor.
Arayüz olarak daha önce herhangi bir mesajlaşma programını kullanmış bir kişi için CamFrogta pek farklı deil. İsterseniz kendi chat odanızı yaratabilir dilerseniz bunu şifreliyebilirsiniz. Kişi listesindeki favori odalarınızı kaydedebilir, tek bir tıklama ile kişi ekliyebilir, arkadaşlarınızı veya kişi arıyabilir ve profilinizi yönetebilirsiniz.
Arayüz olarak ileride dahada gelişmesini umuyoruz. Chat pencerelerinin hep yeni pencerede açılması, programın ayrı bir pencere tutması falan bira ekran kalabalığı yapıyor ama, görüntülü chat yapmaktan zevk alan insanlar için süper bir program.
Şuan için binlerce webcam chat odası ve 10 binleri bulan online üye sayısı ile güzel bir ortam.
Şuanki Versiyonu: 4.0.61

Flock



Flock slogan olarak "sosyal web sağlayıcısı"nı kullanıyor. Ve aslında bu slogan Flock`u tanıtmak için birebir örtüşüyor. Çünkü Web 2.0 sosyal hizmetlerinin tümünü Flock adlı bu güzel web browser`ı ile kullanabilirsiniz. Blog`unuza, medya takip RSS`lerinize kişisel site hesaplarınıza tek tıklama ile ulaşabilirsiniz. Web 2.0 sitelerinde hesaplarınız var ise bu browser tam size göre. Çünkü solda açtığı kişisel hesap pencereleri ile ister YouTube`da olun ister Facebook`ta tüm hesap işlemlerinizi, gelen davetleri, mesajları görebiliyorsunuz. Veya arkadaşlarınıza tek tıklama ile mesaj gönderme pencereleri açabiliyorsunuz. Ayrıca RSS izleme servisine de yine sol taraftaki bölümden tek tıklama ile ulaşabilirsiniz. Veya isterseniz favori sitenizi sol bölüme ekleyebilirsiniz ve şifrenizi kaydettikten sonra o siteye tek tıklama ile giriş yapabilirsiniz.

Internet Explorer`a çok ciddi bir rakip daha çıkmış görünüyor. Çünkü günümüz internet kullanıcıları en hızlı ve kolay şekilde tüm hesaplarını tek bir sayfadan kontrol etmek istiyorlar. Bunun için Live bölümü olsa bile hiç de yeterli gözükmüyor. Firefox, Opera veya başka ücretsiz web sağlayıcılar bu işi daha ciddiye almış gözüküyorlar. Ancak onların da yeterli kolaylıkları yok. Her girişinizi tek bir sayfadan kontrol etme olayı bir google hesabınız var ise çok kolay. Google bu konuda en iyi iş çıkaranlardan birisi. iGoogle sayesinde oldukça kolay bir şekilde hem mail hesaplarınızı hem RSS sayfalarınızı takip edebiliyorsunuz. Ancak Flock`u geliştirenler iGoogle`ı direkt olarak internet tarayıcısına eklemeyi daha uygun bulmuşlar ve yukarıdaki resimde gözüken "My World" isimli bölümü yaratmışlar. Bu bölümde her türlü sitenizi hesabınızı anında kontrol edebilirsiniz. Bu oldukça güzel bir özelliktir.

Ayrıca "Accounts and Services" bölümü sayesinde tüm giriş yaptığınız Web 2.0 hesaplarınızı sol pencere altında görüntüleyebilirsiniz. Bu sayede yine tüm hesaplarınızı tek bir küçük pencerede inceleyebilirsiniz. Blog`unuzu kontrol edebilir Facebook`unuza mesaj gelmişse görebilir favori YouTube videolarınıza çok daha hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Veya Flickr`da fotoğraflarınızı çok daha rahat görüntüleyebilirsiniz.

Flock`un bir güzelliği daha mevcut. O da yine aynı sol pencerede size ister YouTube arkadaş listesi olsun ister Facebook ister de başka bir sosyal ağ sitesi arkadaş listeniz olsun o listeyi göstermesi. Ve bu sol menü sayesinde bu arkadaşlarınıza anında mesaj atabilirsiniz. Veya farklı şeyler gönderebilirsiniz.
Ayrıca bu aşağıdaki menü yardımı ile tüm kısayollara ulaşabilirsiniz. Ve sıkı durun bu internet sağlayıcısı ile blog`unuza özel bir pencerede yeni post atabilirsiniz. Ve hatta Facebook veya diğer hesaplarınıza resim upload edebilirsiniz! Gerçekten çok özel ve güzel bir internet sağlayıcısı...

Flock, Mozilla motorunu kullanan ücretsiz bir internet sağlayıcısıdır. Hayatınızı kolaylaştıracak bir çok çözümü içinde barındırmaktadır. Ve artık her gün kalktığınızda Internet Explorer`da her zaman kontrol ettiğiniz siteleri teker teker açmanıza gerek kalmayacak. Flock`u açın ve hesaplarınızı tek bir ana pencere üzerinde görüntüleyin. Ve buradan hepsini kontrol edin.
Flock`un ilk kullanışta dikkati çeken bir özelliği de "Web Clipboard" özelliği. Bu özellik sayesinde istediğiniz resimleri sürükle bırak tekniği ile sol pencerede açılan yere sürüklüyorsunuz. Ve Flock sizin yerinize onu hafızasında tutuyor ve ileri bir zamanda siz ikinci bir emir verene kadar o resimler orada kalıyor. Ve istediğiniz zaman onları görüntüleyebiliyorsunuz. Üstelik sadece resim için geçerli bir özellik de değil. Yazıları da aynı şekilde bu bölüme kaydedip daha sonra tekrar okuyabiliyorsunuz.
Flock, interneti büyük bir hobi ve eğlence merkezi gibi gören kullanıcıların kesinlikle çok hoşuna gidecek. Kesinlikle denenmesi gereken bir browser.
Şu andaki versiyon Flock 1.0.3
Önemli!



Mac versiyonunu indirmek için buraya tıklayın.
Linux versiyonunu indirmek için buraya tıklayın.